Jelle Boonstra over transformatie als wenkend perspectief

Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Zo luidt een bekend gezegde. Het besef begint te ontstaan dat de maatschappelijke opgaven in Zorg en Welzijn niet zijn te volbrengen vanuit de huidige arbeidsmarkt en HR-benadering.

Structurele en meer fundamentele veranderingen zijn nodig. Te beginnen met het op bestuursniveau op de agenda zetten van die maatschappelijke opgaven vanuit lange termijn en duurzaam personeelsbeleid. Dat gaat wat mij betreft verder dan goed werkgeverschap.

Vergrijzing, ontgroening en innovaties geven de arbeidsmarkt een geheel nieuwe dimensie. Als sector moeten we daar collectief én regionaal verantwoordelijkheid in nemen, ook in relatie tot andere sectoren. Dringend aandacht is nodig voor het slimmer, anders en beter organiseren van werk. En dan bedoel ik niet alleen de harde tastbare zaken. Zijn personeelstekorten niet ook in grote mate een cultuurprobleem? Iets wat niet makkelijk bespreekbaar wordt gemaakt?

Wat nodig is, is een dialoog. Zowel binnen organisaties als tussen organisaties. De huidige situatie en tijdsgeest vraagt om innovatieve oplossingen. Dat vraagt om een andere mindset, ondersteund door een stimulerende, motiverende open cultuur. Een transformatie gericht op het vinden van creatieve oplossingen, met een grote rol voor medewerkers in het vinden van die oplossingen. Dát is het wenkende perspectief. Geen beter moment dan de Week van Zorg en Welzijn 2019 om daar tijdens de Strategy Summit met elkaar de volgende stappen te zetten.

Jelle Boonstra, Directeur, RegioPlus

Overzicht nieuws

Ontvang als eerste informatie en aanbiedingen over het congres HR Transformatie Zorg en jouw interessegebieden.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor €50,- korting op deelname aan een congres naar keuze!

AANMELDEN